Rostfritt stål

Plast

Därför ska du inte värma maten i en plastlåda

 

Akta dig för att värma lunchen i din plastlåda. Hettan gör att plasten avger giftiga ämnen. Läs detta och byt till rostfritt stål.

Man kan tycka det är enkelt, bekvämt och praktiskt att både frakta, värma och äta maten i en och samma låda. Men då ska man veta att all plast utsöndrar olika giftiga ämnen, och extra mycket under uppvärmning. Om du måste ha maten i en plastlåda är rekommendationen att flytta över maten till en tallrik när du ska värma den i mikron. Oavsett om det är en medhavd plastlåda eller färdigmat i plastlåda. Allra bäst är att köpa matlådor i rostfritt stål eller glas. Läs det här och du kommer garanterat att vilja göra en plastrensning hemma:

 

1. Gifter

Risken finns att gifter tar sig från plasten in i maten. Värmer du dessutom maten i matlådan är det extra skadligt. Ett av alla skadliga plastämnen heter bisfenol A och är hormonstörande. Säkrast är att föra över maten till en tallrik, innan uppvärmning, eller köpa matlådor i rostfritt stål eller glas.

 

2. Även förvaring

Man bör också vara extra försiktig med kombinationen fet mat och plast. Fett tenderar nämligen att lösa upp kemiska ämnen som hamnar i maten. Förvara helst fet mat som lax, ost eller oljor i glasförpackningar. Sedan är det så att all plast över tid riskerar att utsöndra gifter till all sorts mat i den.

 

3. Miljöaspekten

Giftiga ämnen i plasten kan läcka ut och påverka, inte bara människan, utan också naturen och andra organismer, negativt. Det kan ta hundratals år för en bit plast att brytas ned helt i naturen. Och när plast slits sprids plastfragment, så kallad mikroplast. Det betyder att mycket av den plast som tillverkats fortfarande finns kvar på något sätt i vår miljö. Dessutom är det så att även plaståtervinningen visat sig vara en smutsig och giftig inkomstkälla åt de fattigaste. Och allt försvåras ytterligare då återvunnen plast bland annat används i köksartiklar eller leksaker utan större kontroll.

 

4. Om du måste – använd rätt sorts plast

Om du trots allt ska värma i mikron, titta på förpackningen innan. Många i dag är märkta med en siffra i en triangel. Den visar vad plasten går för. Typ 1: låg risk, typ 2: ska inte upphettas, typ 3: innehåller ofta farliga ftalater, typ 4: ska inte upphettas, typ 5: låg risk, typ 6: kan innehålla polystyren som kan läcka till livsmedel, typ 7: kan innehålla bisfenol 7. Men kom ihåg, inte ens det är en garanti. Värm aldrig glassbyttor till exempel!

Källa: Land.se, Sund.nu, Arbetarskydd.se, Nyteknik.se, Arbetarbladet.se, Op.se, Kurera.se, Naturskyddsföreningen.se

sv_SESwedish